venerdì 19 settembre 2008

Kosova shtet i qytetarëve apo shteti i dytë i shqiptarëve në Ballkan


*******Nelle foto:combattenti dell'UCK durante la lotta di liberazione

E premte 19 shtator 2008
Më 12 shkurt 2008, Kosova ka shpallur pavarësinë nga Serbia dhe këtë pavarësi deri tani e kanë njohur 47 vende, shumica nga shtetet e mëdha demokratike dhe relevante të skenës botërore. Aktualisht, për shkak të vetos ruse në KS të OKB-së, Kosova nuk mund të bëhet anëtare e kësaj organizate.Sa vlerë do të kishte e drejta për vetëvendosje e cila do të përfundonte me një sovranitet të kufizuar?A kanë të drejtë unionistët shqiptarë, të cilët thirren në bashkimin kombëtar, për të krijuar një shtet të përbashkët?Etnocentrizmi a i sjellë dëm vizionit të Kosovë si shtet qytetar?Disa mbështesin qëndrimin se Kosova është shtet i qytetarëve të Kosovës, disa të tjerë se Kosova është shteti i dytë i shqiptarëve në Ballkan.Të parët shquajnë lindjen e një kombi të ri kosovar, i themeluar mbi vlerat e përgjithshme perëndimore, një komb me një të ardhme që ka në qendër qytetarin. (demokracinë, të drejtat njerëzore, të drejtat e pakicave, etj). Të dytët këmbëngulin që kombi kosovar do të ishte një deklarim denigrues dhe një mjet shkombëtarizues.Egocentristët e mbështesin të drejtën e tyre në bashkimin kombëtar, sipas përkatësisë së gjakut, të territorit, gjuhës dhe së kaluarës historike.Përveç kësaj simbolet e shteti të ri konsiderojnë pavarësinë si një lloj “intermeco” derisa të realizohet bashkimi kombëtar si e drejtë etnike, historike dhe politike e shumicës shqiptare të Kosovës. Në cilën rrugë po ecën Kosova, cila do të jetë e ardhmja e njërit ndër shtetet e vonuara të botës?
( Këtë koment e zgjodhi dhe e afishoi në A RARIKA, Orazio Vasta, korrespondent i Radios-Kosova e lirë, në Sicili).
**************
dal sito web di www.radiokosovaelire.com
***********
http://rarika-radice.blogspot.com/2008/09/alcuni-sostengono-che-il-kosovo-lo.html

Nessun commento: