giovedì 20 marzo 2008

"Çka ka të përbashkët Kosova dhe Sicilia?" (intervista a Orazio Vasta)

Nelle foto:asinistra,il direttore di RKL,a destra Vasta,sopra la sede di RKL
Intervistë speciale e gazetarit sicilian, Orazio Vasta dhënë Radios-Kosova e lirë
Disa të dhëna jetëshkruese për gazetarin dhe shkrimtarin e njohur sicilian, Orazio Vasta.

Orazio Vasta ka lindur në Katania në vitit 1959 në një familje proletare. Qysh nga rinia në “Lidhjen studentore” ishte një gazetar i ri që merrej me temat marksiste të vitit 1968. Në vitet në vazhdim, gjatë shkollimit të lartë, bëhet aktivist i celulës së “Federatës së të Rinjve komunistë italianë” një organizatë e të Rinjve të Italisë, që merrej suksesivisht me çështje të ndryshme politike. Gjatë kohës së rinisë së tij militane studentore, gjithnjë rreshtohej kundër të rinjëve të së djathtës. Në vazhdim, në vitin 1977, largohet nga “Federata..” duke iu bashkuar së majtës jashtëparlamentare, duke kontaktuar me frymën indipendentiste të Sardenjës. Kontaktet e Vastës në atë kohë me literaturën e historisë së Rilindjes italiane, bëhen duke krahasuar eksistencën e një historie të vërtetë dhe të veçantë të lënë jashtë dhe të përmbysur nga e majta italiane. Në fund të vitit 1978, kontakton me poetin Turi Lima, i cili në Katania kishte themeluar radiostacionin” Antena Trinakria” një radio me koncept të angazhimit për luftën paqësore me mjete demokratike për Pavarësinë e Sicilisë. Në fillim të vitit 1980, Vasta zgjedhet sekretar i “Lidhjes së të rinjve indipentendistë’ në Katania, një Lëvizje e të rinjve e “Frontit Kombëtar Sicilan- Silicia e Pavarur. Duke qenë pjesë e stafit redaktues të “Antena Trinikatrias” për disa vjet ka udhëhequr programin javor “ Pa ndërprerje” një emision informativ, përgjithësisht i drejtuar kundër impenjimit të mafias. Për shkak të këtij koncepti dy herë sulmohet fizikisht dhe detyrohet të kërkojë shërim në spital. Në vitin 1985, botoi veprën “Cila është Sicilia per Sicilianët?” një libër për historinë e Sicilisë. Në vitin 1990 botoi veprën: “Marksi në Jug”, ku pasqyroi dy rrëfime të vërteta siciliane të shkruara për teatër. Në vitin 1991, botoi veprën “Qyteti Kontesha”, një libër kronikë lidhur me praninë e mafias në Katania. Në vitin 1995, ishte bashkautor në botimin e veprës “Kryengritja e Kujtesës Historike”, një vëllim mbi kryengritjet e viteve 1944-1945, kundër luftës së armatosur. Dy vite më vonë botoi veprën “Mafia dhe Mafioziteti” një vepër monumentale e denoncimit, përmbledhje e 20 artikujve të Vastës të botuar në të përjavshmen, “Il Paese”, artikuj që na bëjnë me dije se Vasta ka qenë i kërcënuar nga Mafia. Gazetari dhe shkrimtari sicilian, Orazio Vasta prej vitit 1980 e deri tani ka shkruar dhe shkruan për gazetën “Il GIORNALE DI SICILIA, ( Gazeta e Sicilisë). Ai bashkëpunon me emra të njohur të gazetarisë siciliane, italiane etj. Qe tri vjet është kryetar i Shoqatës kulturore, pa përfitim, “Etno Kultura e Mesdheut”. Kah fundi i vitit 2007 ka themeluar portalin “A RARIKA”. Ka në plan të publikojë një roman që do të jetë një pasqyrë e historisë së Sicilisë, e lidhur me historinë e një dashurie të madhe..., në të cilën flitet dhe për arritjen e Pavarësisë së Kosovës.
( ....elementi biografichi su Orazio Vasta...Orazio Vasta è nato a Catania nel 1959 in una famiglia proletaria,in terza media(1973),nonostante la giovanissima età, realizza "Linea studentesca",un giornalino che riprendeva le tematiche marxiste del '68. L'anno seguente,alle scuole superiori,è attivista nella cellula della FGCI(Federazione Giovanile Comunista Italiana),l'organizzazione giovanile del PCI,diventandone, successivamente, il responsabile politico.Durante la sua militanza studentesca ha subito delle aggressione fisiche da parte di giovani della destra neofascista.In seguito(1977),Vasta lascia la FGCI ,aderendo ai collettivi della sinistra extraparlamentare,venendo in contatto con l'area dell'indipendentismo della Sardegna. Contatto,che induce Vasta alla rielettura della storia del risorgimento italiano,riscontrando l'esistenza di una storia del tutto omessa o travolta dalla stessa sinistra italiana.Alla fine del 1978 entra in contatto con il poeta Turi Lima,che aveva ideato a Catania"ANTENNA TRINACRIA",una radio che divulgava la lotta democratica per l'INDIPENDENZA DELLA SICILIA. All'inizio del 1980,Vasta è eletto segretario della LEGA GIOVANILE INDIPENDENTISTA di Catania,movimento giovanile del FNS-FRONTE NAZIONALE SICILIANO-SICILIA INDIPENDENTE. Componente del comitato di redazione di "Antenna Trinacria",per alcuni anni,ha curato "SENZA TREGUA",un programma settimanale serale di contro-informazione, particolarmente impegnato contro la mafia. A causa di questo impegno, ha subito due aggressioni fisiche,che l'hanno costretto alle cure del pronto soccorso dell'ospedale. Nel 1985 pubblica "QUALE SICILIA PER I SICILIANI?",un agile libro sulla storia della Sicilia. Nel 1990 è la volta di "A SUD DI MARX",due storie sulla realtà storica della Sicilia scritte per il teatro. Nel '91,realizza "LA CITTA' CONTESA",un libro-cronaca sulla presenza della mafia a Catania. Nel 1995, è fra gli autori di "RIVOLTA E MEMORIA STORICA",un volume sulle sommorse in Sicilia-1944-45- contro il richiamo alle armi. Due anni dopo,"MAFIA E MAFIOSITA'",un monumentale libro di denuncia,raccoglie oltre 20 articoli pubblicati da Vasta per il settimanale "Il Paese",articoli che hanno "attenzionato" Vasta,che è stato minacciato dai mafiosi. Dal 1980 ad oggi-attualmente scrive per il GIORNALE DI SICILIA- Orazio Vasta ha collaborato con oltre cinquanta testate giornalistiche siciliane,italiane,ecc. Da tre anni è il presidente dell'associazione culturale non profit "Ethnikòs-Cultura del Mediterraneo".Alla fine del 2007 ha dato vita al blog "A RARIKA" e sta per pubblicare un romanzo,"IL PAZZO SENTIRE",uno spaccato della storia della Sicilia attraverso la storia di un grande amore...dove si parla anche dell'avvenuta indipendenza della Kosova)
RKL: Orazio Vasta, tani jeni gazetar i mirënjohur edhe për publikun tonë, mbi të gjitha për mbështetjen që i keni bërë pavarësisë së Kosovës, por edhe për artikujt e shumtë që keni botuar në “A RARIKA” për vendin tonë.Kur keni dëgjuar për herë të parë për Kosovën dhe çka të të thotë Kosova për Ju?
Vasta: "Për Kosovën kam dëgjuar në vitet 70 me rastin e një takimi të studentëve komunistë të Evropës. Ishin të pranishëm disa djem nga Rinia Komuniste jugosllave, serbë, sllovenë e të tjerë, të cilët thoshin se kosovarët janë banditë fashistë. Më kujtohet kur një e re nga Milano ua ktheu komunistëve të Titos se nuk mund të flitej ashtu për një popull të tërë. Të rinjtë me yllin e kuq nuk i pranonin shqiptarët e Kosovës si një popull.Disa vjet më vonë duke përgatitur shkrimet e mia për radion “Antenna Trinakria” duke folur për popujt e shtypur të Evropës, i kujtuam edhe njëherë paragjykimet e të rinjëve komunistë jugosllavë dhe vendosa të njihem me historinë e popullit të Kosovës, duke zbuluar të vërtetën e fshehur dhe duke e prezantuar atë në radion, të cilën e drejtonte Turi Lima. Qysh atëherë vazhdimisht i kam përcjellë me interesim shqetësimet e vëllezërve nga Kosova, duke qenë shpeshherë edhe i akuzuar nga parti të ndryshme politike. E mbështes pavarësinë e popullit të Kosovës, duke u shndërruar në impenjimin tim qytetar dhe human për liri dhe demokraci. Mendoj se çdo popull ka të drejtën e Vetëvendosjes, pa asnjë hezitim".
(RKL:Orazio Vasta, adesso è un giornalista Siciliano molto conosciuto dal nostro pubblico, principalmente per il sostegno all' indipendenza di Kosova,ma anche per le pubblicazioni molto importanti nel blog "A RARIKA".Quando ha sentito parlare per la prima volta il nome di Kosova? Che cosa significa per lei?
Vasta:"Ho sentito,negli anni 70, per la prima volta parlare della Kosova in occasione di un incontro fra organizzazioni studentesche comuniste europee...C'erano dei ragazzi della "Gioventù Comunista Jugoslava",serbi sloveni,che definivano i kosovari una banda di "fascisti"...Ricordo,che una ragazza milanese obiettò ai "compagni" di Tito che non si può criminalizzare un intero popolo...e i giovani comunisti con la stella rossa non erano tanto propensi a considerare i kosovari un popolo...Alcuni anni dopo,preparando un mio servizio per "Antenna Trinacria" sui popoli oppressi in Europa,ricordandomi di quei giovani jugoslavi,ho deciso di conoscere la storia della Kosova,scoprendo una realtà sconvolgente,facendo una puntata alla radio di Turi Lima.Da allora ho sempre seguito i fratelli della Kosova,attirandomi anche antipatie e accuse da varie parti politiche.E sostenere L'INDIPENDENZA NAZIONALE DEL POPOLO DELLA KOSOVA è diventato per me parte integra del mio impegno civile e umano per LA LIBERTA' E LA DEMOCRAZIA. Credo,che ogni popolo ha DIRITTO ALL'AUTODETERMINAZIONE, ovunque,senza se e senza ma!")
RKL: Sicilia është e njohur edhe si “vend i mafias”, ku është prejardhja e këtij fenomeni, cila është e vërteta?
Vasta: "Mafia është një kancer që ia zë frymën Atdheut tim. Mafia e Sicilisë ka kriminalizuar pesë milionë sicilianë. Po Sicilia është viktima e parë e Mafias... edhe fizikisht viktimat e dhunës së armatës mafioze janë sicilianë. Vetë të masakruarit e “Cosa Nostres” Gjovani Falkone e Paolo Borsalino kanë qenë bij të Sicilisë, kanë qenë pjellë e kësaj toke dhe nuk ishin bij të Italisë së veriut.Dhe si lindi Mafia?Në vjetarët e Sicilisë së Mbretësisë së Italisë ( 1860-61) ”Cosa Nostra” nuk eksistonte. Do të jetë në Ishull në paralelën 38 të “shoqërisë”, që do të veprojë për konton e themeluesve, por jo saktësisht për t’i kujtuar si të tillë, sikur do të jenë më vonë mafiozët. Në kohën e procesit të italianizimit të Sicilisë, është formuar embrioni i mafias, si paramilitarë të nënshtruar, që do të jenë të dobishëm për ta mundësuar politikën, si formë të kontrollit shoqëror në konfrontimin me masat e fshatarësisë. Për të parën herë në historinë e Sicilisë, asokohe, ata kanë qenë të shtrënguar të dalin në emigrim, në diasporë, tutje Oqeanit të Atlantikut, në SHBA. Në këtë periudhë realizohen dy rrethana të rëndësishme:1. Bandat paramilitare mafiose konsumohen mes tyre dhe rifillojnë të tregohen edhe një herë si të tillë, që duan ta kenë një shtet brenda shtetit.2- Shumë emigrantë sicilianë në Shtetet e Bshkuara të Amerikës u riorganzuan në shoqata të pandershme dhe mafioze. Tashmë Mafia kishte pjellë. Musolini dhe kreu i gjerarkëve të Sicilisë ishin vetë kreu i klanit mafioz... Fashizmi u turr kundër mafias fshatare. Në fund kanë qenë disa vende të Palermos në shtetin e rrethuar me luftë e shkatërrime, kanë qenë mafiozët e moçëm të zingjirit, por mafia e shtetit në shtet nuk ishte djegur... Dhe kur angloamerikanët zbarkuan në Sicili, (viti 1943) familjet mafioze priten me gëzim “çlirimtarët” e rinj, nga të cilët kreu i mafias e mori në administrim Ishullin.Kusuri kishte ardhur nga pozita e fortë mes mafias “amerikane” dhe asaj siciliane, dhe shumë mafiozë, duke qenë shtetas të SHBA-ve, kthehen në Sicili me devizë si të paprekshëm.... Mafia ishte dhe mbeti armiku numër një i POPULLIT SICILIAN, sepse jo vetëm që masakroi dhe helmoi fëmijët tanë me drogë, por ka qenë dhe është një instument “i dobishëm” për ta mbajtur Tokën antike të Trinakrias përjetësisht si shtet në rrethana të jashtëzakonshme.Mafia nuk do të dobësohet kurrë në Sicili, derisa mbahet i fortë sistemi neokolonialist i cili, në fakt është ushqim për mafian dhe mafiozët".
(KKL :La Sicilia è conosciuta anche come una "terra di mafiosi":qual'è l'origine di questo fenomeno, qual'è la verità ?
"Vasta:La mafia è un cancro che soffoca la mia Terra, "Sicilia=mafia" ha criminalizzato oltre cinquemilioni di siciliani. Ma, la Sicilia è la prima vittima della mafia...anche fisicamente,le vittime della violenza armata mafiosa sono figli della Sicilia.Gli stessi giudici massacrati da "COSA NOSTRA", da Giovanni Falcome a Paolo Borsellino, sono stati partoriti da questa Terra e non sono figli del Nord Italia...Ma,come nasce la mafia? Prima dell'ANNESSIONE della Sicilia al Regno d'Italia(1860-61), "COSA NOSTRA" NON ESISTEVA! C'erano nell'Isola del 38° parallelo delle "società" che agivano per conto dei feudatari,ma non certamente riconducibili a quello che poi sarà la piovra mafiosa. Durante il processo di "italianizzazione" della Sicilia si formò l' embrione della mafia,soggetto paramilitare che verrà utilizzato dal potere politico come forma di controllo sociale nei confronti delle masse contadine,che,intanto,per la prima volta nella storia della Sicilia,erano costrette all' EMIGRAZIONE, vera e propria diaspora,OLTRE L'OCEANO ATLANTICO, negli Usa. In questa fase,si realizzavano due importanti circostanze: 1)le bande paramilitari mafiose si consociavano fra di loro e incominciavano a mostrare un volto nuovo,quello di volere essere uno stato dentro lo stato.2)molti emigrati siciliani negli Usa si autorganizzavano in associazioni malavitose e,ben presto,mafiose.Ormai,la piovra mafiosa era stata partorita. Il fascismo tentò di distruggere i santuari della mafia,perchè lo stesso Mussolini capì che i suoi gerarchi in Sicilia erano gli stessi capi dei clan mafiosi.Ma,invece di debbellare la connivenza MAFIA-STATO,il fascismo si accanì contro la mafia rurale. Alla fine, ci furono interi paesi del palermitano in stato d'assedio, con lutti e rovine, vecchi mafiosi in catene...ma la mafia dello "stato dentro lo stato"non fu toccata...E,quando,sbarcarono(1943) gli angloamericani in Sicilia,le famiglie mafiose erano già pronte a ricevere i "nuovi" liberatori, "liberatori" che fecero largo uso per amministrare l'Isola dei capi mafia. Del resto era avvenuta la saldatura fra la mafia "americana" e quella siciliana, e molti mafiosi ,diventati cittadini degli Usa,tornarono in Sicilia indossando la divisa degli US.Army...INTOCCABILI! La mafia,dicevo all'inizio,è il nemico numero uno del POPOLO SICILIANO,perchè non solo ci massacra,avvelena i nostri figli con la droga...ma è uno strumento utile per chi vuole tenere l'antica Terra di Trinakria in perenne stato di emergenza! La mafia non sarà mai debellata in Sicilia finchè resterà in piedi questo sistema neocolonialistico che, di fatto,alimenta la mafia e la mafiosità")
RKL: Çka ka të përbashkët Kosova dhe Sicilia?
Vasta:"Elementi i parë i përbashkët për Kosovën dhe Sicilinë është fakti për të rikthyer dy shtrirje territoriale, sikur është shtrirja e Serbisë për Beogradin dhe ajo e Italisë për Romën. Ishulli im është “i ndarë” gjeografikisht dhe historikisht është një “çështje” tjetër nga ajo, që quhet, Itali. Kur Sicilia kishte Kuvendin e parë në Evropë, në Palermo, Italia ishte vetëm një shprehje gjeografike... Për Kosovën më sillen në mend fjalët e dy të rinjve jugosllavë me flamur të kuq, më kujtohet spastrimi etnik i ndërmarrë nga Beogradi me qëllim për t i fshirë kosovarët nga harta gjeografike. Lekcioni që ka dhënë populli juaj trim i Kosovës na mëson që spastrimet etnike janë ndërmarrë me qëllim për të eleminuar ekzistencën kulturor dhe njerëzore të një populli.E çka mund të ishte tjetër, nëse nuk ishte pikërisht manipulimi përmes spastrimit etnik dhe fshirja “shkencore” nga shteti italian i kulturës dhe historisë së Sicilianëve, duke i bërë mish për hell për mafian, për t’ i identifikuar pastaj me binomin racist, “Mafia –Sicilia”.Vëllezër të dashur më besoni që ka shumë gjëra të përbashkëta Kosova me Sicilinë, është edhe ajo që ne duhet ta bashkojmë Sicilinë me Piemont".
(RKL:Che cosa hanno in comune Kosova e Sicilia?
Vasta:"Il primo elemento che accomuna la Kosova e la Sicilia è il fatto di essere ritenuti due "prolungamenti" territoriali della Serbia,per Belgrado, e dell'Italia,per Roma. La mia Isola è "già staccata" geograficamente,ed è storicamente "un'altra cosa" da quello che comunamente chiamiamo Italia.Anzi,quando la Sicilia aveva a Palermo il primo parlamento in Europa,l'Italia era solo un'espressione geografica formata da stati e statarelli ognuno per i fatti propri.Per la Kosova,mi ritornano in mente i due giovani della stella rossa...ma,mi viene in mente la pulizia etnica utilizzata da Belgrado per cancellare i kosovari dalla carta geografica...La lezione impartita dal vostro coraggioso Popolo della Kosova insegna che neanche le pulizie etnike possono cancellare l'esistenza culturale e umana di un Popolo. E, che cos'è, se non pulizia etnica,la manipolizazzione e la cancellazione scientifica da parte dello Stato italiano della cultura e della storia dei Siciliani,ridotti ad essere carne da macello per la mafia e ad essere identificati nel mondo intero con il binomio razzistico SICILIA=MAFIA? Cari fratelli ,credetimi,ci sono più cose che accomunano la Kosova alla Sicilia,di quelle che potrebbero accomunare la Sicilia con il Piemonte")
RKL: Nga eksperianca Juaj në gazetari, keni ndonjë porosi për gazetarët tanë?
Vasta: “Çka mund të them për gazetarët e kësaj Radioje e cila në të gjitha aspektet më përkujton të famshmen “ANTENNA TRINACRIA” të Turi Lima. Një kohë të gjatë keni vuajtur nëpër burgje nga serbët. Dikush nga ju edhe është vrarë në kohën e luftës çlirimtare të UÇK-së... Ju jeni simbol që kurrë nuk e keni dorëzuar flamurin e atdheut Tuaj. Mesazhi im per ju në radio dhe për të gjithë kosovarët është që mbeteni ADHURUES TË SË VËRTETËS, ashtu sikur jeni. Edhe e vërteta më e dhembshme duhet thënë dhe duhet shkruar. Një gazetar është i tillë vetëm atëherë kur shkrimin nuk e censuron dhe nuk bën autocensurë. Edhe një gjë tjetër. Gazetari gjithmonë duhet ta thotë të vërtetën, e cila shpeshherë kushton. Në Sicili shumë gazetarë janë vrarë nga Mafia, mes tjerësh edhe gazetari i mirënjohur PIPPO FAVA. Disa të tjerë janë kërcënuar dhe ende kërcënohen, disa ruhen të shoqëruar nga policia, por nuk mund ta tradhtojmë vetveten".
(RKL:Con la sua esperienza nel giornalismo, un suo messaggio per i nostri giornalisti...
Vasta:"Cosa posso dire ai giornalisti di questa radio che, per certi aspetti,mi ricorda tanto la gloriosa ANTENNA TRINACRIA di Turi lima? Molti di voi hanno patito la prigione serba. Forse,qualcuno sarà morto in combattimento con la divisa dell'UCK...Siete,secondo me,il simbolo di chi non ammaina mai la bandiera della propria Patria! il mio messaggio,comunque,ai giornalisi della RKL e di tutta la Kosova Indipendente è di restare ADERENTI ALLA VERITA',qualunque essa sia. Anche le verità più dolorose devono essere dette e scritte,e un giornalista è tale solo quando non opera censure o non fa autocensura. Altrimenti,è un'altra cosa,non è un giornalista.La verità ha dei costi. In Sicilia tanti giornalisti sono stati uccisi dalla mafia, fra tutti cito PIPPO FAVA. Tanti altri ancora sono minacciati,costretti a vivere scortati dalla polizia.E io vivo e opero in questa realtà,ma la Sicilia è la mia Patria, non posso abbandonarla,la tradirei e tradirei me stesso")
RKL: -Ju faleminderit me dëshirë që ta vizitoni Kosovën, për të cilën aq shumë keni bërë, si sicilian dhe si gazetar.
****
L'intervista,rilasciata al direttore Ahmet Qeriqi di RADIO KOSOVA E LIRE(Radio Kosova e Libertà), è pubblicata, alla voce "ANALIZA", sul sito web http://www.radiokosovaelire.com/

Nessun commento: